УЪРКШОП ЗА СЪЗДАВАНЕ НА АПАРАТИ ЗА СЦЕНИЧНА УПОТРЕБА СЪС СТЕФАН ДОНЧЕВ

Slider
Уъркшопът е първото събитие от проекта на „Метеор“ Ex corpore, който е финансиран от Програма „Култура” на Столична община и е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. В рамките на Ex corpore предстоят още уъркшопи, лекции и спектакли. Повече информация за останалите събития от програмата очаквайте скоро.

За какво е уъркшопът?

През последните пет години художникът Стефан Дончев създава дигитални и механични апарати за спекталите на „Метеор“. Те могат да реагират на допир, звук, светлина или вибрация, могат да заснемат, излъчват и променят образи в реално време, да създават и/или трансформират звук. Апаратите не само участват в създаването нааудио-визуалната среда на спектаклите, но са и активни действащи лица, с които актьорите често си партнират.

Уъркшопът ще предостави възможност на хора с технически познания и интереси в областта на изпълнителските изкуства да научат полезна практическа информация и техники за изработка на такива апарати, да приложат на практика знанията и уменията си, да получат консултация, да развият идеите си, да получат помощ за изработката на апаратите си и да представят готовите апарати (засега онлайн, при промяна на ситуацията в обозримо време - и на живо).

Стефан Дончев е художник и изобретател на множество апарати. В момента работи по собствен проект за 3D принтер. Зад машините му, които изцяло проектира и изработва сам, винаги стоят задълбочено проучване, сложни връзки на много нива и динамични идеи. Неговата „мъркаща трева“ при погалване реагира с котешко мъркане, създадено механично от самия апарат. Правещият портрети робот снима наблюдаващия го зрител и му рисува портрет, в който обаче централно място заемат обекти, които машината разпознава като машинни, като подобни на самата нея. Неговите апарати са участвали в различни изложби в страната и чужбина.Как ще се проведе уъркшопът?

Уъркшопът ще се проведе онлайн. Участниците ще имат въвеждащи общи онлайн срещи с водещия, както и часове за индивидуални сесии, в които ще се работи само по техния проект. Ако по време на изработката на апаратите си имат непредвидена нужда от помощ ще имат възможност да се свържат с водещия.

Колко ще продължи уъркшопът?
Уъркшопът ще трае три седмици, от 25.05.2020 до 15.06.2020

Колко ще струва?

Уъркшопът е безплатен, но участниците трябва сами да осигурят материалите за изработката на апаратите си. Могат да получат консултация за по-добри цени и места, откъдето съответните материали могат да бъдат поръчани.

Какво ще стане накрая?

На финала на уъркшопа ще има онлайн представяне, в което участниците, при желание от своя страна, ще могат да представят готовите апарати.
NB! По проект уъркшопът ще има и втора част, в която се предвижда практическо приложение на апаратите (както и при нужда – консултации с водещия на живо), но докато публичните събирания не бъдат отново разрешени не можем да планираме тази част от тейността


Кой може да кандидатства?

Може да кандидатства всеки, който има познания и/или опит и/или интерес в областта на точните науки и/или механиката и/или дигиталните технологии. както и интерес в областта на изпълнителските изкуства. С две думи: човек, който има желание да направи апарат за сценична употреба и му е нужна помощ.

Как се кандидатства?

Кандидатства се по елктронен път.
За кандидатстването се изискват две неща:

- Информация за кандидата и биография. Файлът трябва да съдържа имената на кандидата, дата на раждане, местоживеене, образование. Извън тази информация включете всичко, което смятате за важно и/или свързано с уъркшопа и вашия проект, без да пропускате следните пунктове: Имате ли някакво техническо образование или опит (които не са задължителни)? Имате ли опит в изработката на апарати? Имате ли опит в областта на сценичните изкуства? Ако не – имате ли интерес в областта и доколко тя ви е позната?

- Идеен проект за изработване на апарат за сценично приложение. Молим ви, опишете идеята си възможно най-подробно. Какви ще са функциите на апарата? Как ще работи? По какви (различни) начини ще може да се прилага в сценична среда? Как смятате да го изработите? Сам ли ще изработите всички части или смятате да поръчате част от тях (например платки, ако апаратът предполага такива)? Какви затруднения имате с планирането, изработката или някоя друга част от процеса?
Ако имате идея и за конкретно представление или вид сценично действие, в което си представяте, че може да участва апарата, опишете и него.

Молим, изпращайте вашите предложения на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. със subject aparatusesworkshop и името на кандидата до 13.05.2020.